دستگاه سورتینگ انواع ماهی
سورتینگ ماهی با هدف تفکیک ماهیها بر اساس اندازه، حجم و وزن، انجام میگیرید. به این ترتیب که در سورتینگ ماهی، آبزیانی که وزن و سایز مشخصی دارند در یک طبقه و دسته قرار میگیرند. این کار قبل از پیدایش دستگاههای سورتینگ ماهی به صورت دستی انجام میشد که علاوه بر این که زمان و هزینه زیادی میبرد گاهی باعث میشد پوست ماهی آسیب ببیند. از مزایای دستگاه سورتینگ ماهی میتوان به ارزش اقتصادی بیشتر، افزایش توزیع و صادرات، رعایت نکات بهداشتی در هنگام بستهبندی و کمک به انتخاب راحت تر محصول توسط مشتری اشاره کرد. لازم به ذکر است که، از دستگاههای سورتینگ ماهی برای سورت کردن و جدا کردن انواع ماهیان گرم آبی و سرد آبی مثل قزل آلا و کپور هم استفاده میشود.
استفاده از دستگاههای سورتینگ ماهی باعث شده فرایند طبقهبندی و تفکیک ماهی با سرعت بیشتری انجام شود و از تلف شدن زمان و هزینه اضافه جلوگیری شود. با این دستگاه ها آبزیان بدون به کار گیری نیروی انسانی و با کمترین خطا، دسته٬بندی شده و در گروه مشخصی قرار بگیرند.
دستگاههای سورتینگ ماهی از چه جنسی ساخته میشوند؟
با توجه به این که دستگاههای سورتینگ ماهی در مجاورت رطوبت مداوم و همینطور مواد ضدعفونیکننده هستند بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرند. پس در ساخت دستگاههای سورتینگ تجهیزات با دوامی به کار گرفته میشود. تا زمانی که در مجاورت آب یا مواد ضد عفونی کننده قرار میگیرند، آسیب نبینند. ماده سازنده دستگاههای سورتینگ ماهی معمولا از جنس استیل ضد زنگ است و مدلهای مختلفی دارد.
فرایند سورتینگ ماهی
فرایند سورتینگ ماهی در دو مرحله انجام میگیرد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
مرحله اول: سورت ماهیها جهت پرورش و قرار دادن در آبگیر های کوچک و مخصوص
اهداف انجام سورتینگ مرحله اول:
- جداسازی انواع ماهیها از یکدیگر
- تغذیه مناسب و کافی هر نوع ماهی بر اساس نوع و اندازه آن
- جلوگیری از شکار شدن ماهیهای کوچکتر توسط ماهیهای بزرگتر
مرحله دوم: خارج کردن ماهی از آبگیر و شروع عملیات بستهبندی و توزیع (سورتینگ اتومات)
از آن جایی که دستگاههای سورتینگ اتومات ماهی، دارای مانیتورهای دیجیتال هستند کار سورت و بستهبندی توسط آنها با سرعت و دقت بالایی انجام میشود. دستگاههای سورتینگ ماهی توانایی این را دارند که، جداسازی بیش از ۱۱ دسته از آبزیان را با دقت و کیفیت بالا و بر اساس وزن و سایز تفکیک و جداسازی کنند.
علاوه بر این دستگاههای سورتینگ ماهی مجهز به سنسورهای نوری یا لیزری هستند. که وجود این سنسورها امکان تفکیک آبزیان از لحظ رنگ را نیز فراهم کرده است.
دستگاه سورتینگ ماهی اتوماتیک یا مکانیکی؟
جدا کردن ماهیها از نظر نوع مهمترین مرحله در عملیات سورتینگ به حساب میآید. دستگاههای سورتینگ ماهی به راحتی این کار را انجام میدهند. دستگاههای سورتینگ ماهی که در صنعت شیلات استفاده میشوند، به دو دسته عمده سورتینگ مکانیکی و اتومات تقسیم میشوند که فرایند سورتینگ در هر کدام با دیگری متفاوت است.
دستگاههای سورتینگ مکانیکی یا دستی، فرایند سورتینگ در این نوع سورترها بسیر ساده است. این دستگاهها معمولا از شکافهایی با فاصلۀ معین تشکیل شدهاند که در مخزنهای بزرگی قرار دارند و ماهیها به همراه آب از داخل آن عبور میکند. ماهیهایی سایزشان از شکاف موجود در دستگاه کوچکتر باشد از آن عبور کرده و ماهیهایی که سایز بزرگتری دارند در پشت شکاف باقی خواهند ماند.
در دستگاههای سورتینگ اتومات ماهی فرایند قدری پیچیدهتر است. ماهیها با استفاده از نقالۀ دورانی یکدیگر جدا میشوند. دستگاههای اتومات معمولا مجهز به مانیتور ، سنسورهای نوری و سیستم تعیین وزن هستند و انواع ماهیها در این نوع دستگاه به راحتی تفکیک و دستهبندی میشوند. با توجه به کارایی بالایی که دارند قیمت آنها نسبت به نوع دستی بیشتر است.
دستگاه سورتینگ ماهی و اجزا آن
هر دستگاه سورتینگ از قسمتهای مختلفی تشکیل میشود که هر یک از این قسمتها وظیفۀ خاصی را بر عهده دارند. دستگاههای تعیین وزن مجهز به سیستم مانیتور هستند که قابیت ارائه منوهایی برای سفارشی کردن سورتینگ را به کاربر میدهد. کاربر میتواند این منوها را افزایش بدهد و یا برای آنها محدوده وزنی تعریف کند. این قابلیت کار با دستگاههای سورتینگ ماهی را برای کاربر بسیار ساده میکند.
دستگاه تعیین وزن ماهی، از سه قسمت مختلف تشکیل شده که عبارتند از:
- نقالۀ نمونهگذاری
- نقالۀ وزن
- نقاله تفکیک و سورت
بعضی از دستگاه های سورتینگ ماهی دارای کانال آب برای شستشوی ماهی نیستند و ماهیها در هنگام دستهبندی توسط یک نوار چرخنده جدا شده و خارج میشوند.
همین امر باعث بالارفتن سرعت در دستهبندی شده و بازده کار را بالا میبرد. لازم به ذکر است، دستگاههای سورتینگ ماهی به علت قابلیت افزایش منوها میتوانند میگو را نیز بر اساس وزن، کیفیت و رنگ سورت کند.
چرا باید از دستگاه سورتینگ ماهی استفاده کرد؟
دستگاه های سورتینگ ماهی مزایای زیادی دارند و هر چه تکنولوژی پیشرفته تری داشته باشند، ارزشمندتر هستند.
از مزایای دستگاه سورتینگ ماهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جداسازی آبزیان با روشهای پیشرفته
- جنس ضد زنگ و ضد آب و ساختاری محکم و بادوام
- سادگی در استفاده از دستگاه و عدم نیاز به کاربر حرفهای یا آموزش پیشرفته
- کاهش آسیبهایی احتمالی به محصول و کاربر نسبت به سورت با دست
- رعایت بیشتر و بهتر بهداشت در هنگام دستهبندی
- افزایش سرعت در جداسازی
- سوددهی بالا و صرفه اقتصادی
وجود این مزایا باعث شده که پرورشدهندگان آبزیان و کسانی که در صنعت شیلات فعالیت میکنند به خرید دستگاه سورتینگ ماهی تمایل پیدا کنند و روز به روز بر مشتریان آن افزوده شود.
قیمت دستگاههای سورتینگ ماهی
عوامل زیادی بر قیمت دستگاههای سورتینگ اثر گذار است از جمله ظرفیت، ابعاد، برند، ایرانی یا خارجی بودن، پارامترهای اضافه شده به دستگاه توزین یا وزنگیری، جنس و متریال، نوع و مدل دستگاه و روش خرید!
با پیشرفت صنعت و فناوری در کشور و افزایش مشتریان و خریداران ماشین آلات صنعتی، تمایل به روشهای خرید به صورت آنلاین و اینترنتی برای سهولت در امر خرید و فروش افزایش یافته است.
قابل ذکر است که، به دلیل شرایط تحریم و نوسانات ارز، قیمت دستگاههای سورتینگ ماهی نیز متغیر بوده و نمیتوان قیمت ثابتی برای این نوع ماشین آلات تعیین نمود.